Megkezdte működését a tiszakécskei kacsatelep

2020. január elején megkezdte működését az új tiszakécskei kacsatelep I. üteme, amely mintegy 17 hektárnyi területen közel 3 Milliárd forintból épült meg. A 21 db 1000 m2-es ól, alkalmas évi 750.000 db kacsa nevelésére.

Megkezdte működését a tiszakécskei kacsatelep

A 21 istállóban, mely 3 különálló állategészségügyi egységre osztott, szakaszosan indult be a termelés. A telep intenzív tartási-, és rendkívül magas fokú higiéniai körülményeket biztosít, így 1 héttel rövidebb, 5 hetes nevelési idő alatt állítja elő a vágókacsát a Hungerit Zrt. vágóhídja részére. Mind a fajlagos takarmányfelhasználás, mind pedig az 5 hét alatt elért átlagsúly tekintetében kiemelkedik a teljesítménye, az eddig tapasztalt félintenzív tartási körülmények között felnevelt kacsákéhoz képest. Az állatokat 1560 m etetővonal, azon 3120 db etető tányér, ill. 2340 m itatóvonal, azon 28.080 db itatási pont szolgálja ki a farmon található 2 db 250 m talpmélységű kútból.

A telep elrendezése, működési elve, állategészségügyi egységekre bontása, almozási technológiája, illetve a számítógép-vezérelt technológia-irányítási és támogató rendszere példaértékű és egyedülálló mérföldkő, a pecsenyekacsa ágazat fejlődésében.

Az telep zárt tartásban is megfelelő állatjólétet biztosít, ahol a számítógép figyeli és vezéreli az istállók működését, - az évszaknak és az állatok korának igényeit figyelembe vevő módon-, vezéreli az etetést, itatást, hűtést-fűtést, és a megfelelő légcserét.

Az év minden évszakában, télen-nyáron is egyenletes termelésre csak hasonló telepek lesznek alkalmasak a jövőben. A Hungerit Zrt. célja, a biztonságos alapanyagelőállítás érdekében, minél több nagyüzemi zárt tartású kacsatelep létesítése és működtetése.