Cégtörténet

Magyarországon a baromfitartás, és - nevelés jelentős hagyományokkal rendelkezik. A szentesi baromfifeldolgozó 1922-ben kezdte meg működését. Fejlődését és növekedését jól mutatja, hogy míg az első évben a munkások száma csak 100 fő volt, egy év múlva a létszám már 300-350 főre emelkedett. A magyar baromfiipar a két világháború között az ország egyik legjelentősebb iparává nőtte ki magát: jól és pontosan dolgozó üzemeink kiváló áruval látták el a nyugat-európai piacot. Az 1945 utáni viharos évek üzemünket is megviselték, cégünk 1947-ben a Magyar Országos Szövetkezeti Központ, majd 1948. október 1-től a Baromfiértékesítő Nemzeti Vállalat irányítása alá került - Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat néven. Igazi változás és fellendülés csak 1956 után indult, amikor az ország vezetése a nehéziparon kívül más szektoroknak is jelentős állami támogatást juttatott.

Az 1970-80-as években a kereslet jelentős növekedése beruházások és fejlesztések sorát indította el. Az 1984-ben üzembe állított továbbfeldolgozó gyáregység Magyarországon addig nem használt technikákat alkalmazott: vágó-, daráló-, pácoló-, érlelő, füstölő-, és főzőberendezések kezdték el gyártani a virsli, párizsi, sonka és szalámi jellegű termékeket. A rendszerváltás után - mint a legtöbb magyarországi vállalat - a Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat is nehéz gazdasági helyzetbe került. 1990. december 1-jén a továbbfeldolgozó üzemrész kivált, és Hungerit Kft. néven kezdett el működni magyar, olasz és német tulajdonosakkal. Ettől kezdve a Kft. a magyar továbbfeldolgozó piac legjelentősebb szereplőjévé vált.

Magyarországon elsőként, Szentesen állították üzembe 1990-ben azt a Stein gyártmányú gépsort, amely készresütött, panírozott baromfitermékeket tudott előállítani. A kapacitások bővítésének érdekében 1994-ben új üzemrész, a Hungerit Plus állt munkába 800 kg óránkénti teljesítménnyel. A panírozott termékeket - ha lehet, még a továbbfeldolgozott termékeket is túlszárnyaló sikerrel fogadták a vásárlók. A panírozott, készresütött termékek a legnagyobb hazai megmérettetéseken számos szakmai- és közönségdíjat nyertek el.

A 2006-ban Zártkörűen működő részvénytársasággá alakult cég napjainkban is folyamatos beruházásokat és fejlesztéseket végez. A feldolgozó vonalak klimatizálásával, átalakításával, a libadaraboló technológiai felújításával könnyebbé, hatékonyabbá, korszerűbbé vált a termelés. A 2001. év nagy beruházása révén a III. Panírozó Üzem is felépült. A 2003-ban kiírt SAPARD pályázatok által 2005-re megvalósíthatóvá vált az átjáró-folyosó és térlefedés létesítése, a csomagoló és főző-füstölő gépek beszerzése, valamint a szennyvíz és ivóvíz-csatorna kiépítése.

A 2007. év március-áprilisában a HUNGERIT Zrt. elsődleges csirkefeldolgozó vonalán, egy új, Magyarországon egyedülálló technológiai eljárás került bevezetésre. A felsőpályás automata csirkedarabolási, mellfilézési és minősítő rendszer a csirkezsigereléstől - ahol a minősítés történik - teljesen automata módon üzemel. A berendezés vevő-specifikusan végzi az automata-darabolást és mellfilézést. A rendszer abszolút rugalmasan programozható, bármilyen új vevői igény kielégíthető vele. A komplett rendszerrel 100%-os biztonsággal lehet gyártani mindenfajta testtáji darabolt terméket, maximálisan elérve az anatómiai darabolási technológiát. Az automatizált anatómiai csirkedaraboló rendszer elnyerte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium innovációs különdíját. Szintén a 2007-es évben került üzembeállításra a forradalmian új technológiát képviselő Darfresh csomagológép.

2010-ben befejeződött a Panír I. üzem több ütemben megvalósított korszerűsítése, 2011 februárjában pedig befejeződött a kacsazsigerelő vonal teljes átalakítása. A beruházás során megvalósult az érintett üzemegység építészeti felújítása, és új automatizált feldolgozó berendezések kerültek telepítésre. 2011. év végén a csirkefeldolgozó vonalhoz egy új spirálfagyasztó került beépítésre.
Az elsődleges csirkefeldolgozó vonal korszerűsítése 2012-ben zajlott le, új kopasztó és zsigerelő berendezések üzembe állításával. A csomagolástechnológia fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektettünk ebben az évben.

A HUNGERIT Zrt. 2014 évének legnagyobb beruházása a Darányi Ignác Terv keretében megvalósult új élőállat-szállítási és –függesztő rendszer.

A közel 1,5 milliárd forintból megvalósult beruházás eredményeképpen 2014. szeptember óta 15 db új gépkocsi a korábbi fém ketrecek helyett műanyag konténerben szállítja a csirkét, kacsát, libát. A fejlesztés elsősorban az állatjóléti előírásoknak való megfelelést szolgálja, mind az élőállat telepeken a rakodás, mind a feldolgozás helyszínére való szállítás során is. A rakodás és szállítmányozás korszerűsítésével párhuzamosan az élőáru- függesztési rendszer is átalakult, melynek következtében kíméletesebb a technológia.

A HUNGERIT Zrt. 2016-17-18-as évének legjelentősebb beruházása keretében 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő kormánytámogatást kap az export bővítését szolgáló, mintegy 5,1 milliárd forint értékű új beruházás megvalósításához, ami 120 új munkahelyet teremt. A beruházás eredményeként 5 millióval több szárnyast tudunk majd levágni. A beruházás keretében felépül többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezések beszerzésére kerül sor. A beruházás megvalósítását követően a cégünknél 9 ezer tonna panírozott terméket tudunk majd előállítani.

A jövőbe tekintve társaságunk továbbra is az ágazat jelentős, gazdaságilag stabil szereplője kíván lenni. Piaci helyzetünk megtartásának, erősítésének alappillére a minőségi munkával előállított minőségi termék. A jövőben is erre fogjuk fókuszálni erőforrásainkat.